פיצול אישיות – סכיזופרניה בקולנוע

סכיזופרניה והפרעה פסיכוטית קצרה

סרטים רבים עוסקים בתופעת הסכיזופרניה ופיצול אישיות. במאים ותסרטיאים רואים בתופעה זו כר נרחב לביצוע טכניקות קולנועיות עם אפקט דרמטי מרשים.

בין הסרטים המפורסמים העוסקים בפיצול אישיות ניתן למנות את:

בין הסרטים המפורסמים העוסקים בפיצול אישיות ניתן למנות את: פסיכו – המפורסם בין הסרטים, מועדון קרב – סרט מדהים בכיכובם של בראד פיט ואדוארד נורטון, שאטר איילנד – מותחן של ליאונרדו דיקפריו העוסק בבית משוגעים על אי מבודד

 

 

כפי שמרמז שמה, הפרעה פסיכוטית קצרה היא הפרעה נפשית לטווח הקצר, המתאפיינת בתסמינים פסיכוטיים, המתרחשים בדרך כלל באופן פתאומי, אך נמשכים פחות מחודש. קיימות שלוש צורות בסיסיות של הפרעה פסיכוטית קצרה:

הפרעה פסיכוטית קצרה עם לחץ ברורהפרעה זו מתרחשת כתגובה לטראומה או מתח משמעותי, כגון מוות של אדם אהוב, תאונה, תקיפה או אסון טבע.

הפרעה פסיכוטית קצרה ללא לחץ ברור. הפרעה זו מתרחשת ללא טראומה או מתח המפעילים אותה.

הפרעה פסיכוטית קצרה לאחר לידה. הפרעה זו מתרחשת בקרב נשים, בדרך כלל כחודש לאחר שעברו תהליך לידה.

 

 

תסמיני הפרעה פסיכוטית קצרה

התסמינים הבולטים ביותר של הפרעה זו כוללים:

הזיותתפיסות חושיות של דברים שאינם נוכחים במציאות, כגון שמיעת קולות, ראיית דברים שאינם קיימים, או תחושת "נימול" על העור.

אשליותאמונות שווא עליהן מסרב האדם לוותר, גם לא לנוכח עובדות מציאותיות סותרות.

 

 

תסמינים אחרים של הפרעה זו כוללים:

 

חשיבה שאינה מאורגנת

דיבור בשפה שאינה הגיונית

התנהגות יוצאת דופן

בעיות זיכרון

חוסר התמצאות או בלבול

שינויים בהרגלי האכילה, השינה, רמת האנרגיה או המשקל

חוסר יכולת לקבל החלטות.

 

 

הגורמים להפרעה פסיכוטית קצרה

תיאוריה מדעית אחת מציעה קשר גנטי, היות והפרעה זו שכיחה יותר בקרב אנשים שיש להם בני משפחה עם הפרעות במצב הרוח, כגון דיכאון או הפרעה דו קוטבית. תיאוריה מדעית אחרת גורסת כי הפרעה זו נגרמת כתוצאה מחוסר יכולת להתמודד, כהגנה המתבטאת בבריחה ממצב מפחיד או מלחיץ במיוחד.

גורמים אלו מייצרים פגיעות להתפתחות הפרעה פסיכוטית קצרה. במרבית המקרים, ההפרעה מופעלת כתוצאה מלחץ משמעותי או אירוע טראומטי. לידה עלולה לעורר הפרעה זו בקרב חלק מהנשים.

אבחון הפרעה פסיכוטית קצרה

אם תסמיני ההפרעה נוכחים, הרופא יבצע היסטוריה רפואית מלאה ובדיקה גופנית. למרות שלא קיימות בדיקות מעבדה לאבחון הפרעה זו, הרופא עשוי להשתמש בבדיקות שונות, כגון הדמיה מוחית, למשל סריקת MRI, או בדיקות דם, על מנת לשלול מחלה גופנית כגורם לתסמינים.

אם הרופא אינו מאתר כל סיבה פיסית לתסמינים, הוא יפנה את המטופל לפסיכיאטר או פסיכולוג קליני למטרת טיפול פסיכולוגי, אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש שהוכשרו לאבחן ולטפל במחלות נפש. פסיכיאטרים ופסיכולוגים משתמשים בכלים שתוכננו במיוחד לראיין ולהעריך אדם עם הפרעה פסיכוטית.

טיפול בהפרעה פסיכוטית קצרה

הטיפול כולל בדרך כלל טיפול נפשי או טיפול תרופתי. אשפוז נחוץ כשהתסמינים חמורים או אם קיים סיכון שהמטופל יפגע בעצמו או באחרים.

טיפול תרופתיתרופות אנטי פסיכוטיות הנקבעות להקטנת או מניעת התסמינים כוללות תורזין ומלאריל. תרופות חדשות יותר, הנקראות תרופות אנטי פסיכוטיות טיפוסיות, כוללות ריספרדל, גאודון וציפרלקס. כדורי הרגעה כגון ווליום נקבעים אם המטופל חווה רמת חרדה, עצבנות או בעיות שינה ברמה גבוהה ביותר.

פסיכותרפיהמסייעת למטופל לזהות ולהתמודד עם המצב או האירוע שהפעיל את ההפרעה.

לא קיימת שיטה ידועה למניעת הפרעה פסיכוטית קצרה. יחד עם זאת, אבחון וטיפול מוקדם מסייעים בהקטנת ההפרעה והשפעותיה על החיים, המשפחה והמגעים החברתיים.

אולי יעניין אותך גם:

למעלה ממאה גנים הקשורים להתפתחות סכיזופרניה – נתוני מחקר

סכיזופרניה – הגדרה ושיטות טיפול

פיצול אישיות

נגישות